Project Description

Timp de pregătire 20 min., timp de gătire 12 – 17 min., complexitate ridicată

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente:

  • Lapte – 100 ml
  • Frișcă lichidă – 50 ml
  • Făină – 2 lingurițe
  • Zahăr – 120 g
  • Unt – 30 g
  • Ouă – 2 buc.
  • Zeamă de lămâie – 1 linguriță
  • Sare – 1 vârf de cuțit
  • Zahăr pudră – 1 linguriță
  • Ciocolată neagră – 85% cacao – 100 g

Mod de preparare:

  • Primul pas ar fi să ungi vasele ramekin cu unt de jos în sus, ca și când ai dori să împingi souffle-ul să crească, iar apoi să le lași în congelator până în momentul în care le vei băga în cuptor.
  • Separă apoi gălbenușurile de albușuri, încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • La foc mic, amestecă făina, laptele și frișca lichidă, folosind un tel, apoi adaugă gălbenușurile.
  • Continuă să amesteci până obții o compoziție omogenă, ușor vâscoasă, fără a forma cocoloașe.
  • Topește ciocolata la Bain Marie și o adaugi peste această compoziție.
  • Amestecă încă 30 de secunde pe foc și apoi lasă compoziția să se răcească.
  • Bate albușurile spumă împreună cu o linguriță de zeamă de lămâie și un vârf de cuțit de sare.
  • Când albușurile aproape au devenit spumă, adaugă zahărul, continuând să amesteci.

Apoi împăturești albușul (nu amesteci) peste prima compoziție obținută, însă numai după ce aceasta s-a răcit. Atenție, bate albușurile spumă atunci când este momentul să le încorporezi. Împăturirea se face astfel: cu ajutorul unei spatule, aduci compoziția de dedesubtul albușului și, implicit, de pe margini, menținând, astfel, crema aerată.

  • Împăturirea este cel mai important lucru și ea trebuie făcută uniform, astfel souffle-ul va crește mai mult sau mai puțin într-o anumită parte.
  • Adaugă compoziția în vasele ramekin, înfășoară ramekinul într-un prosop și îl bați o dată de blatul de lucru, pentru a se așeza mai bine conținutul și pentru a crește uniform.
  • Înfășoară un șervet în jurul degetului mare de la mână și șterge de jur împrejurul marginii ramekinului, ca și când ai crea un canal.
  • Deoarece souffle-urile sunt pretențioase, sunt necesare toate aceste procedee. Pune vasele ramekin în cuptor.
  • Se țin în cuptor între 12 – 17 minute, în funcție de puterea cuptorului și de abilitatea acestuia de a distribui egal aerul cald.
  • Nu deschide sub nicio formă ușa cuptorului, pentru că souffle-ul nu va mai crește. Este gata când acesta a crescut cu aproape o jumătate peste dimensiunea ramekinului. Se consumă imediat ce a fost scos din cuptor.
  • Se poate servi cu orice fel de topping, înghețată sau, pur și simplu, cu zahăr pudră pe deasupra.

Poftă bună!