Project Description
Timp de pregătire 45 min., timp de gătire 45 min., complexitate ridicată
Ingrediente:
(12 porții)
Pentru blat:
- Făină – 260 g
- Unt rece – 130 g
- Apă rece – 50 ml
- Gălbenuș – 1 buc.
- Zahăr pudră – 2 linguri rase
- Oțet – 1/2 linguriță
- Sare – 1 praf
Pentru crema de vanilie:
- Lapte – 300 ml
- Amidon – 35 g
- Gălbenușuri de ou – 4 buc.
- Unt – 20 g
- Zahăr – 180 g
- Extract de vanilie – 1 linguriță
- Coaja rasă de la o lămâie
Extra:
- Măr – 1 buc.
- Piersică – 1 buc.
- Pară – 1 buc.
- Zmeură – 50 g
- Suc de mere – 150 ml
- Foaie de gelatină – 1 buc
Mod de preparare:
- Pune cele 260 g de făină în bolul unui robot de bucătărie, iar peste ele adaugă sarea și zahărul pudră. Amestecă puțin. Taie apoi untul rece cubulețe și adaugă-le deasupra.
- Adaugă apoi oțetul, gălbenușul și apa, care trebuie să fie foarte rece. Hidratează făina treptat pentru a permite apei să se încorporeze bine. Când bolul robotului este curat, oprește robotul și scoate apoi aluatul pe blatul de lucru și modelează-l puțin.
- Învelește-l în folie de plastic și lasă-l circa 20 – 30 de minute la frigider înainte de a-l întinde.
- Pune puțină făină pe blatul de lucru și pe sucitor. Presează-l ușor la început, apoi întinde-l uniform. Grosimea ideală este de 3 mm.
- Mai pune puțină făină deasupra. Tapetează cu unt și făină o formă de tartă cu fund detașabil, de diametru 26 cm.
- Ia aluatul pe sucitor și pune-l deasupra.
- Cu mare grijă, modelează-l în tavă, tăind excesul.
- Pune folie de copt deasupra și niște boabe de orez pentru a preveni creșterea în exces a aluatului – dacă nu ai orez, poți pune linte, năut sau fasole.
- Introdu-o în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius pentru circa 8 – 10 minute, până se rumenește frumos. Scoate folia de copt și boabele de orez și mai las-o 2 – 3 minute pentru a se coace bine și la bază.
- Las-o la răcit.
- Între timp, pregătește crema: gălbenușurile amestecă-le bine cu untul, zahărul și esența de vanilie într-o crăticioară.
- Dizolvă laptele în amidon și amestecă bine.
- Pune laptele cu amidonul la foc potrivit și amestecă.
- Când laptele s-a încins, adaugă jumătate din cantitatea de lapte peste gălbenușuri, amestecând ușor.
- Pune apoi laptele înapoi în crăticioară și continuă să amesteci pe foc până se încheagă.
- Adaugă coaja rasă de lămâie.
- Spre sfârșit, când crema începe să se închege, adaugă untul.
- Când crema s-a legat, adaug-o pe blatul de tartă și lasă să se răcească complet la temperatura camerei, apoi alte 2 ore la frigider.
- Scoate-o din frigider și adaugă peste tartă rondele de măr, pară, piersică și zmeură.
- Dizolvă foaia de gelatină în sucul de mere și adaugă-l deasupra.
- Lasă la frigider circa 3 ore minimum înainte de a o servi.
Poftă bună!