Project Description

Timp de pregătire 45 min., timp de gătire 45 min., complexitate ridicată

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente:

(12 porții)

Pentru blat:

  • Făină – 260 g
  • Unt rece – 130 g
  • Apă rece – 50 ml
  • Gălbenuș – 1 buc.
  • Zahăr pudră – 2 linguri rase
  • Oțet – 1/2 linguriță
  • Sare – 1 praf

Pentru crema de vanilie:

  • Lapte – 300 ml
  • Amidon – 35 g
  • Gălbenușuri de ou – 4 buc.
  • Unt – 20 g
  • Zahăr – 180 g
  • Extract de vanilie – 1 linguriță
  • Coaja rasă de la o lămâie

Extra:

  • Măr – 1 buc.
  • Piersică – 1 buc.
  • Pară – 1 buc.
  • Zmeură – 50 g
  • Suc de mere – 150 ml
  • Foaie de gelatină – 1 buc

Mod de preparare:

  • Pune cele 260 g de făină în bolul unui robot de bucătărie, iar peste ele adaugă sarea și zahărul pudră. Amestecă puțin. Taie apoi untul rece cubulețe și adaugă-le deasupra.
  • Adaugă apoi oțetul, gălbenușul și apa, care trebuie să fie foarte rece. Hidratează făina treptat pentru a permite apei să se încorporeze bine. Când bolul robotului este curat, oprește robotul și scoate apoi aluatul pe blatul de lucru și modelează-l puțin.
  • Învelește-l în folie de plastic și lasă-l circa 20 – 30 de minute la frigider înainte de a-l întinde.
  • Pune puțină făină pe blatul de lucru și pe sucitor. Presează-l ușor la început, apoi întinde-l uniform. Grosimea ideală este de 3 mm.
  • Mai pune puțină făină deasupra. Tapetează cu unt și făină o formă de tartă cu fund detașabil, de diametru 26 cm.
  • Ia aluatul pe sucitor și pune-l deasupra.
  • Cu mare grijă, modelează-l în tavă, tăind excesul.
  • Pune folie de copt deasupra și niște boabe de orez pentru a preveni creșterea în exces a aluatului – dacă nu ai orez, poți pune linte, năut sau fasole.
  • Introdu-o în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius pentru circa 8 – 10 minute, până se rumenește frumos. Scoate folia de copt și boabele de orez și mai las-o 2 – 3 minute pentru a se coace bine și la bază.
  • Las-o la răcit.
  • Între timp, pregătește crema: gălbenușurile amestecă-le bine cu untul, zahărul și esența de vanilie într-o crăticioară.
  • Dizolvă laptele în amidon și amestecă bine.
  • Pune laptele cu amidonul la foc potrivit și amestecă.
  • Când laptele s-a încins, adaugă jumătate din cantitatea de lapte peste gălbenușuri, amestecând ușor.
  • Pune apoi laptele înapoi în crăticioară și continuă să amesteci pe foc până se încheagă.
  • Adaugă coaja rasă de lămâie.
  • Spre sfârșit, când crema începe să se închege, adaugă untul.
  • Când crema s-a legat, adaug-o pe blatul de tartă și lasă să se răcească complet la temperatura camerei, apoi alte 2 ore la frigider.
  • Scoate-o din frigider și adaugă peste tartă rondele de măr, pară, piersică și zmeură.
  • Dizolvă foaia de gelatină în sucul de mere și adaugă-l deasupra.
  • Lasă la frigider circa 3 ore minimum înainte de a o servi.

Poftă bună!