Project Description
Timp de pregătire 60 min., timp de gătire + asamblare 3 – 4 ore, complexitate 9/ 10
Ingrediente:
(8 porții)
Pentru blaturi:
- Făină – 260 g
- Praf de copt – 1 pliculeț
- Bicarbonat de sodiu – 1 linguriță
- Scorțișoară – 2 lingurițe
- Sare – ½ linguriță
- Morcovi rași fin – 350 g
- Ananas tocat fin și scurs – 150 g
- Zahăr – 300 g
- Ulei de floarea-soarelui – 250 ml
- Ouă – 4 buc.
- Lapte bătut – 50 ml
- Smântână de gătit – 50 ml
- Migdale prăjite – 100 g
- Esență de cafea – 2 linguri
- Căpșuni proaspete – 250 g
- Alune de pădure – 80 g
Pentru sirop:
- Zahăr brun – 1 cană
- Apă – 2 căni
- Apă de trandafiri – 2 linguri
Pentru cremă:
- Mascarpone – 400 g
- Unt – 100 g
- Zahăr pudră – 120 g
- Apă de trandafiri – 2 linguri
- Coaja de la o lămâie rasă
Mod de preparare:
- În primul rând, începe cu siropul. Pune apa și zahărul brun într-o oală și lasă-le la fiert până acestea s-au redus și s-au transformat într-un sirop semilipicios (până se reduc cam la jumătate).
- Lasă apoi siropul la răcit și când s-a răcit adaugă și apa de trandafiri.
- Încălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
- Între timp, pregătește blaturile. Într-un castron separat, amestecă făina, scorțișoara, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și migdalele prăjite și tocate în prealabil (sau măcinate în blender).
- Mai departe, într-un castron separat, bate ouăle cu mixerul timp de 1 minut, după care începi să adaugi treptat zahărul, uleiul, laptele bătut și esența de cafea.
- Continuă să amesteci 1 minut până când zahărul s-a topit, iar textura devine una asemănătoare unei budinci.
- Compoziția aceasta o torni treptat (în timp ce amesteci constant) peste compoziția solidă – ai grijă să nu faci cocoloașe.
- Rade morcovul fin, taie ananasul bucățele și stoarce-l, iar apoi, cu o spatulă, le amesteci și pe acestea în compoziție.
- Tapetează două forme de tort cu fund detașabil (min. 23, max. 28 cm diametru).
- Încearcă să împarți cantitatea de compoziție în așa fel încât ambele blaturi să fie egale. Nu turna toată compoziția într-o singură formă cu gândul că o vei tăia pe jumătate, pentru că ea va fi crudă în interior. E mult mai bine dacă faci două blaturi de un deget și jumătate grosime – desigur, există întotdeauna opțiunea să folosești o tavă cu diametru mai mic și să coci mai multe blaturi – eu așa am procedat.
- După ce le-ai introdus la cuptorul încins în prealabil pentru aproximativ 20 – 25 de minute fiecare (fă testul cu scobitoarea să vezi dacă sunt făcute și încearcă să nu deschizi ușa cuptorului în primele 15 minute), te poți apuca de cremă.
- Untul și crema mascarpone trebuie să fie la temperatura camerei ca să le poți amesteca mai bine. Le adaugi într-un castron peste care pui zahărul pudră trecut prin sită, coaja de lămâie și apa de trandafiri. Amestecă cu o spatulă până devine cremoasă.
- După ce scoți blaturile din cuptor, lasă-le la răcit.
- Montează totul într-o tavă cu un diametru mai mare decât blatul de tort. Motivul pentru care faci asta este să nu întâmpini probleme atunci când însiropezi blaturile. Nu însiropa în exces blaturile! Blatul va fi cu adevărat însiropat abia a doua zi, deci nu insista să fie foarte însiropat din prima pentru că a doua zi va fi un adevărat dezastru.
- După ce ai însiropat blatul de jos (insistând foarte mult pe margini), vii cu o parte din cremă deasupra (crema trebuie întinsă peste blatul rece, altfel se va topi) folosind o spatulă de silicon.
- Opțional, poți pune și niște pișcoturi înmuiate foarte puțin în espresso cu șampanie (asta în eventualitatea în care vrei să ai un tort mai înalt sau un contrast mai puternic de gusturi).
- După primul strat de cremă, adaugă și al doilea blat, îl însiropezi, peste care vii iarăși cu cremă și un strat de căpșuni proaspete și alune de pădure.
- Lasă-l la rece pentru circa 2 – 3 ore și servește cu plăcere.
Poftă bună!