Project Description
Timp de pregătire 7 min., timp de preparare 20 min., complexitate 8/ 10

Ingrediente:
(2 porții)
- Ouă – 4 buc.
- Zahăr tos – 2 linguri
- Păstaie de vanilie – ½ buc.
- Scorțișoară măcinată – 1 vârf de cuțit
- Smântână dulce – 100 ml
- Coajă de portocală rasă – 1 vârf de cuțit
- Garrone sau Vermut alb – 2 linguri
Mod de preparare:
- Separă gălbenușurile de albușuri.
- Pune o crăticioară cu apă pe foc, la foc mediu, și când aceasta începe să se încingă, adaugă un castron termorezistent deasupra (fără ca acesta să atingă apa din crăticioară – vezi Bain Marie).
- Taie păstaia de vanilie pe jumătate și încă o dată pe lungime, scoțându-i semințele.
- Adaugă gălbenușurile de ouă, zahărul, semințele de vanilie, coaja de portocală, scorțișoara și vermutul în castron la Bain Marie și amestecă rapid cu un tel.
- Amestecă energic alternând, când la Bain Marie, când „la rece” – motivul pentru care faci acest lucru este să eviți contactul ouălor cu o temperatură foarte mare, riscând să le transformi în omletă.
- Amestecă până când compoziția se încheagă, și încă 2 minute după ce ai luat-o de la Bain Marie, ca să eviți tăierea sa, deoarece castronul este încă fierbinte.
- Zabaglione se poate servi atât cald, cât și rece.
- Când compoziția s-a mai răcit, bate smântâna dulce și amestec-o folosind o spatulă (împăturind de jos în sus) în compoziția rezultată de la Bain Marie.
- Poți servi atât cu fructe proaspete, bobițe de rodie, ciocolată, biscotti, cât și cu sosuri fructate.
Poftă bună!