Project Description

Timp de pregătire 60 min., timp de coacere 45 min., complexitate 7/ 10

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente pentru 8 porții:

  • Făină – 1 kg
  • Zahăr – 300 g
  • Drojdie – 1 cub 25 g
  • Ouă – 5 pentru compoziție și 1 pentru uns
  • Esență de rom – 1 linguriță pentru aluat și 1 pentru compoziție
  • Răzătură de lămâie – 1 linguriță
  • Ulei – 100 ml
  • Lapte bătut – 100 ml
  • Brânză de vaci – 500 g
  • Stafide – 100 g
  • Sare – 1 linguriță rasă

Mod de preparare:

Aluatul:

  • Dizolvă drojdia în puțin lapte cald și adaugă un vârf de cuțit de sare, respectiv zahăr.
  • Adaugă și câteva lingurițe de făină și amestecă compoziția până obții o pastă omogenă pe care o lași pentru câteva minute la căldură să crească.
  • Cerne făina.
  • Într-un lighean, frămânți coca, adăugând maiaua și făină puțin câte puțin.
  • Tot treptat adaugi și 100 g de zahăr, apoi 1 linguriță de esență de rom și răzătura de lămâie.
  • Încălzește laptele bătut (nu trebuie să fie fierbinte) și îl adaugi în timp ce frămânți compoziția.
  • Uleiul îl pui și continui să frămânți până când se încorporează cu totul în aluat.

       Pentru compoziție:

  • Înainte să te apuci de compoziție, preîncălzești cuptorul.
  • Brânza de vaci o amesteci cu 4 ouă, 200 g de zahăr, 1 linguriță de esență de rom și stafide.
  • Amestecă până obții o compoziție omogenă.
  • Frământă aluatul aproximativ 15 minute, după care îl lași să crească la căldură.
  • După ce a crescut, faci plăcințelele: formezi biluțe din aluat pe care le întinzi sub forma unui pătrat, pui o lingură mai sănătoasă de compoziție înăuntru.
  • Ia fiecare colț de aluat și îl împăturești în centru.
  • Așteaptă să mai crească puțin înainte de a le introduce în cuptor.
  • Bate 1 ou și cu ajutorul unei pensule unge toate plăcintele – presără apoi puțin zahăr peste ele.
  • Le pui într-o tavă tapetată cu unt și făină sau doar cu hârtie de copt, după preferința fiecăruia.
  • După ce au crescut frumos, le introduci la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la temperatura de 180 grade Celsius.
  • Se servesc calde!

Poftă bună!