Project Description
Timp de pregătire 60 min., timp de coacere 45 min., complexitate 7/ 10

Ingrediente pentru 8 porții:
- Făină – 1 kg
- Zahăr – 300 g
- Drojdie – 1 cub 25 g
- Ouă – 5 pentru compoziție și 1 pentru uns
- Esență de rom – 1 linguriță pentru aluat și 1 pentru compoziție
- Răzătură de lămâie – 1 linguriță
- Ulei – 100 ml
- Lapte bătut – 100 ml
- Brânză de vaci – 500 g
- Stafide – 100 g
- Sare – 1 linguriță rasă
Mod de preparare:
Aluatul:
- Dizolvă drojdia în puțin lapte cald și adaugă un vârf de cuțit de sare, respectiv zahăr.
- Adaugă și câteva lingurițe de făină și amestecă compoziția până obții o pastă omogenă pe care o lași pentru câteva minute la căldură să crească.
- Cerne făina.
- Într-un lighean, frămânți coca, adăugând maiaua și făină puțin câte puțin.
- Tot treptat adaugi și 100 g de zahăr, apoi 1 linguriță de esență de rom și răzătura de lămâie.
- Încălzește laptele bătut (nu trebuie să fie fierbinte) și îl adaugi în timp ce frămânți compoziția.
- Uleiul îl pui și continui să frămânți până când se încorporează cu totul în aluat.
Pentru compoziție:
- Înainte să te apuci de compoziție, preîncălzești cuptorul.
- Brânza de vaci o amesteci cu 4 ouă, 200 g de zahăr, 1 linguriță de esență de rom și stafide.
- Amestecă până obții o compoziție omogenă.
- Frământă aluatul aproximativ 15 minute, după care îl lași să crească la căldură.
- După ce a crescut, faci plăcințelele: formezi biluțe din aluat pe care le întinzi sub forma unui pătrat, pui o lingură mai sănătoasă de compoziție înăuntru.
- Ia fiecare colț de aluat și îl împăturești în centru.
- Așteaptă să mai crească puțin înainte de a le introduce în cuptor.
- Bate 1 ou și cu ajutorul unei pensule unge toate plăcintele – presără apoi puțin zahăr peste ele.
- Le pui într-o tavă tapetată cu unt și făină sau doar cu hârtie de copt, după preferința fiecăruia.
- După ce au crescut frumos, le introduci la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la temperatura de 180 grade Celsius.
- Se servesc calde!
Poftă bună!