Project Description
Timp de pregătire 120 min., timp de coacere 20 min., toppinguri 20 – 30 min., complexitate 10/ 10
Ingrediente pentru 2 pizze:
Pentru blat:
- Drojdie proaspătă – 10 g
- Apă – 625 ml
- Sare – 3 și ½ lingurițe
- Zahăr – 1 și ½ lingurițe
- Ulei de măsline – 100 ml
- Făină de pizza – 1,25 kg
Pentru topping:
- Ouă – 4 buc.
- Oțet – 1 lingură
- Bacon feliat – 4 felii subțiri
- Mozarella pentru pizza – 400 g
- Roșii – 5 buc.
- Busuioc proaspăt – 7 – 8 frunze
- Pesto roșu – 3 linguri
- Spanac congelat – 400 g
- Unt – 25 g
- Usturoi – 6 – 7 căței zdrobiți
- Sare și piper după gust
Pentru sosul Hollandaise:
- Unt 82% – 115 g
- Gălbenușuri de ou – 4 buc.
- Zeamă de lămâie – 1 lingură (eventual 2, după gust, dacă doriți mai acrișor)
- Piper cayenne – 1 vârf de cuțit
- Sare – 1 vârf de cuțit
Mod de preparare:
Aluatul:
- Dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță și adaugă și zahărul.
- Cerne făina într-un castron și amestecă sarea în ea, să nu ia contact direct cu drojdia.
- Peste aceasta adaugă drojdia dizolvată cu zahăr în apă și amestecă.
- Adaugă uleiul de măsline treptat și frământă bine, circa 15 minute.
- Acoperă cu un prosop și lasă castronul la cald, la dospit pentru circa 60 minute.
- Taie aluatul în 2 și lasă-l la dospit încă 30 de minute.
- Întinde fiecare bucată și pune-le în 2 tăvi tapetate sau pe 2 site de copt pizza după ce le-ai pudrat cu puțină făină în prealabil.
Toppingul:
- Blendează roșiile împreună cu busuiocul proaspăt, pesto roșu, sare și piper după gust.
- Dă usturoiul pe răzătoare sau toacă-l mărunt.
- Lasă spanacul la scurs și călește-l în unt și în usturoi pentru câteva minute, adăugându-i sare și piper după gust.
- Lasă-l la scurs după ce l-ai gătit.
- Pune circa 1,5 l de apă cu sare și 1 lingură de oțet la fiert.
- Când apa a început să fiarbă, dă focul mic, apoi fă un vârtej în apă cu un tel și sparge cele 4 ouă în apă, având grijă să nu spargi gălbenușul.
- Lăsă-le să se gătească pentru circa 3 minute la foc mic și scoate-le pe o farfurie.
- Pe blaturile de pizza, adaugă sosul de roșii, mozzarella rasă din abundență, spanac și bacon și pune-le la cuptorul încins în prealabil la 200 de grade Celsius pentru 10 minute pe raftul de sus și 10 minute pe raftul de jos (uită-te atent la baza blatului să fie bine gătit – timpul diferă și în funcție de puterea și tipul de cuptor).
- Scoate pizza din cuptor și las-o să se răcească puțin.
- Adaugă ouăle poșate pe deasupra și apucă-te de sosul Hollandaise.
- Separă gălbenușurile de albușuri.
- Pune untul într-o crăticioară la foc foarte mic, pe ochiul mic al plitei.
- Când se va adună o spumă albă deasupra, curăț-o cu o lingură – acest procedeu durează în jur de 9 – 12 minute.
- În momentul în care spuma albă nu se mai formează, strecoară untul prin tifon.
- Pune o altă crăticioară cu apă pe foc și un castron deasupra (având grijă că fundul acestuia să nu atingă apa).
- Adaugă gălbenușurile de ou și amestecă-le rapid împreună cu zeamă de lămâie, folosind un tel, turnând treptat unt clarifiat.
- Ai grijă să nu le lași foarte mult la Bain Marie întrucât acestea se pot transforma în „omletă”, iar sosul să se taie – amestecă, pe rând, când la Bain Marie, când „pe uscat”.
- În momentul în care ai încorporat untul, iar sosul s-a legat, dublându-și volumul, ia de la Bain Marie și adaugă piper cayenne și sare.
- Toarnă pe toată suprafața pizzelor și servește cu încredere.
- O rețetă cu complexitate destul de ridicată, dar care merită fiecare efort, rezultatul este incredibil!
Poftă bună!