Project Description

Timp de pregătire 120 min., timp de coacere 20 min., toppinguri 20 – 30 min., complexitate 10/ 10

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente pentru 2 pizze:

Pentru blat:

  • Drojdie proaspătă – 10 g
  • Apă – 625 ml
  • Sare – 3 și ½ lingurițe
  • Zahăr – 1 și ½ lingurițe
  • Ulei de măsline – 100 ml
  • Făină de pizza – 1,25 kg

Pentru topping:

  • Ouă – 4 buc.
  • Oțet – 1 lingură
  • Bacon feliat – 4 felii subțiri
  • Mozarella pentru pizza – 400 g
  • Roșii – 5 buc.
  • Busuioc proaspăt – 7 – 8 frunze
  • Pesto roșu – 3 linguri
  • Spanac congelat – 400 g
  • Unt – 25 g
  • Usturoi – 6 – 7 căței zdrobiți
  • Sare și piper după gust

Pentru sosul Hollandaise:

  • Unt 82% – 115 g
  • Gălbenușuri de ou – 4 buc.
  • Zeamă de lămâie – 1 lingură (eventual 2, după gust, dacă doriți mai acrișor)
  • Piper cayenne – 1 vârf de cuțit
  • Sare – 1 vârf de cuțit

Mod de preparare:

Aluatul:

  • Dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță și adaugă și zahărul.
  • Cerne făina într-un castron și amestecă sarea în ea, să nu ia contact direct cu drojdia.
  • Peste aceasta adaugă drojdia dizolvată cu zahăr în apă și amestecă.
  • Adaugă uleiul de măsline treptat și frământă bine, circa 15 minute.
  • Acoperă cu un prosop și lasă castronul la cald, la dospit pentru circa 60 minute.
  • Taie aluatul în 2 și lasă-l la dospit încă 30 de minute.
  • Întinde fiecare bucată și pune-le în 2 tăvi tapetate sau pe 2 site de copt pizza după ce le-ai pudrat cu puțină făină în prealabil.

Toppingul:

  • Blendează roșiile împreună cu busuiocul proaspăt, pesto roșu, sare și piper după gust.
  • Dă usturoiul pe răzătoare sau toacă-l mărunt.
  • Lasă spanacul la scurs și călește-l în unt și în usturoi pentru câteva minute, adăugându-i sare și piper după gust.
  • Lasă-l la scurs după ce l-ai gătit.
  • Pune circa 1,5 l de apă cu sare și 1 lingură de oțet la fiert.
  • Când apa a început să fiarbă, dă focul mic, apoi fă un vârtej în apă cu un tel și sparge cele 4 ouă în apă, având grijă să nu spargi gălbenușul.
  • Lăsă-le să se gătească pentru circa 3 minute la foc mic și scoate-le pe o farfurie.
  • Pe blaturile de pizza, adaugă sosul de roșii, mozzarella rasă din abundență, spanac și bacon și pune-le la cuptorul încins în prealabil la 200 de grade Celsius pentru 10 minute pe raftul de sus și 10 minute pe raftul de jos (uită-te atent la baza blatului să fie bine gătit – timpul diferă și în funcție de puterea și tipul de cuptor).
  • Scoate pizza din cuptor și las-o să se răcească puțin.
  • Adaugă ouăle poșate pe deasupra și apucă-te de sosul Hollandaise.
  • Separă gălbenușurile de albușuri.
  • Pune untul într-o crăticioară la foc foarte mic, pe ochiul mic al plitei.
  • Când se va adună o spumă albă deasupra, curăț-o cu o lingură – acest procedeu durează în jur de 9 – 12 minute.
  • În momentul în care spuma albă nu se mai formează, strecoară untul prin tifon.
  • Pune o altă crăticioară cu apă pe foc și un castron deasupra (având grijă că fundul acestuia să nu atingă apa).
  • Adaugă gălbenușurile de ou și amestecă-le rapid împreună cu zeamă de lămâie, folosind un tel, turnând treptat unt clarifiat.
  • Ai grijă să nu le lași foarte mult la Bain Marie întrucât acestea se pot transforma în „omletă”, iar sosul să se taie – amestecă, pe rând, când la Bain Marie, când „pe uscat”.
  • În momentul în care ai încorporat untul, iar sosul s-a legat, dublându-și volumul, ia de la Bain Marie și adaugă piper cayenne și sare.
  • Toarnă pe toată suprafața pizzelor și servește cu încredere.
  • O rețetă cu complexitate destul de ridicată, dar care merită fiecare efort, rezultatul este incredibil!
    Poftă bună!