Project Description

Timp de pregătire 120 min., timp de coacere 50 – 55 min., complexitate 9/ 10

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

Pentru aluat:

  • Făină 000 – 1 kg
  • Drojdie proaspătă – 40 g
  • Lapte – 350 ml
  • Lapte bătut – 200 ml
  • Gălbenușuri – 5 buc.
  • Zahăr – 300 g
  • Unt – 75 g
  • Ulei – 75 ml
  • Esență de rom – 1 linguriță
  • Esență de vanilie – 1 linguriță
  • Răzătură de lămâie – 1 linguriță
  • Răzătură de portocală – 1 linguriță
  • Sare – 3 g

Pentru umplutură:

  • Albușuri – de la cele 5 ouă
  • Miez de nucă măcinat – 300 g
  • Cacao – 25 g
  • Cardamom măcinat – 1 linguriță
  • Nucșoară măcinată – ½ linguriță
  • Esență de  rom – 1 linguriță
  • Esență de vanilie – 1 linguriță
  • Zahăr – 150 g
  • Fresh de lămâie  – 1 linguriță

Adiționale:

  • Făină + ulei/ unt pentru tapetat tăvile de cozonac
  • Extra ulei pentru întins cozonacul
  • 2 tăvi de cozonac medii
  • 2 gălbenușuri pentru uns
  • 5 g unt topit pentru uns
  • Zahăr – 30 g

Mod de preparare:

  • Atunci când te apuci de cozonac, este foarte important să ai ingredientele scoase afară de seara.
  • Temperatura din încăpere când pregătești cozonacul trebuie să fie între 28 – 32 grade Celsius.
  • Încălzește laptele puțin și dizolvă drojdia în acesta, împreună cu ½ linguriță de zahăr.
  • Peste acestea adaugă câteva linguri de făină și amestecă cu o lingură până obții o compoziție omogenă.
  • Lasă să se activeze la căldură timp de 10 minute.
  • După ce observi că s-a activat, te poți apuca să formezi aluatul.
  • Într-un lighean, cerne făina, adaugă sarea deasupra și amestecă bine.
  • Începe să încorporezi drojdia cu laptele în făină.
  • Tot treptat, adaugi și laptele bătut încălzit puțin în prealabil.
  • Bate cele 5 gălbenușuri împreună cu 300 g de zahăr, esența de rom, răzătura de lămâie și cea de portocală, pentru o aromă desăvârșită.
  • Frământă bine cca 15 – 20 de minute.
  • Spre sfârșitul frământării, adaugă treptat untul și uleiul ușor încălzite.
  • Aluatul (în total) se frământă timp de 30 minute, până când uleiul și untul sunt încorporate în totalitate.
  • Trebuie să ți se desprindă de pe mână, să ai mâinile curate și, totodată, să se formeze niște mici bășicuțe.
  • Ungi aluatul cu puțin ulei, ca să nu se lipească de lighean.
  • Îl lași să crească la căldură acoperit cu un prosop timp de o oră, până își dublează volumul.

Compoziția cu nucă:

  • Albușurile se bat spumă împreună cu puțină zeamă de lămâie pentru a se întări mai bine.
  • Spre final, se încorporează și cele 150 g de zahăr.
  • Peste acestea se adaugă 300 g nucă măcinată împreună cu esență de rom.
  • Se adaugă apoi cacao, cardamom și nucșoară și se formează o compoziție omogenă.

Revenind la cozonac:

  • După ce a crescut aluatul, îl împarți în 4.
  • Cu puțin ulei încălzit, întinzi fiecare bilă de aluat – la nevoie, vei folosi un sucitor.
  • Pui în jur de 150 g de compoziție pe fiecare bucată de aluat.
  • Rulează-le și împletește-le – trebuie să vă iasă 2 cozonaci.
  • Tapetează 2 tăvi cu unt și făină și pune cozonacii în ele – lasă la cald la dospit până depășesc cu ½ din volumul tăvii (circa 20 – 30 de minute).
  • Bate cele 2 gălbenușuri bine și amestecă-le cu o lingură de lapte și untul topit.
  • După ce a crescut, cu ajutorul unei pensule, unge cozonacii, pentru a căpăta o crustă rumenă, frumoasă.
  • Presară zahăr deasupra.
  • Îi introduci în cuptor la 145 – 150 grade Celsius pentru aproximativ 50 – 55 de minute.
  • Nu deschide ușa cuptorului în primele 30 – 35 de minute.
  • Fă testul cu scobitoarea ca să vezi dacă s-au copt.
  • Lasă-i să se răcească complet acoperiți de un prosop.
  • Servește-i după 24 ore, după ce drojdia își termină procesul de fermentație.

Poftă bună!