Project Description
Timp de pregătire 120 min., timp de coacere 50 – 55 min., complexitate 9/ 10

Ingrediente pentru 2 cozonaci:
Pentru aluat:
- Făină 000 – 1 kg
- Drojdie proaspătă – 40 g
- Lapte – 350 ml
- Lapte bătut – 200 ml
- Gălbenușuri – 5 buc.
- Zahăr – 300 g
- Unt – 75 g
- Ulei – 75 ml
- Esență de rom – 1 linguriță
- Esență de vanilie – 1 linguriță
- Răzătură de lămâie – 1 linguriță
- Răzătură de portocală – 1 linguriță
- Sare – 3 g
Pentru umplutură:
- Albușuri – de la cele 5 ouă
- Miez de nucă măcinat – 300 g
- Cacao – 25 g
- Cardamom măcinat – 1 linguriță
- Nucșoară măcinată – ½ linguriță
- Esență de rom – 1 linguriță
- Esență de vanilie – 1 linguriță
- Zahăr – 150 g
- Fresh de lămâie – 1 linguriță
Adiționale:
- Făină + ulei/ unt pentru tapetat tăvile de cozonac
- Extra ulei pentru întins cozonacul
- 2 tăvi de cozonac medii
- 2 gălbenușuri pentru uns
- 5 g unt topit pentru uns
- Zahăr – 30 g
Mod de preparare:
- Atunci când te apuci de cozonac, este foarte important să ai ingredientele scoase afară de seara.
- Temperatura din încăpere când pregătești cozonacul trebuie să fie între 28 – 32 grade Celsius.
- Încălzește laptele puțin și dizolvă drojdia în acesta, împreună cu ½ linguriță de zahăr.
- Peste acestea adaugă câteva linguri de făină și amestecă cu o lingură până obții o compoziție omogenă.
- Lasă să se activeze la căldură timp de 10 minute.
- După ce observi că s-a activat, te poți apuca să formezi aluatul.
- Într-un lighean, cerne făina, adaugă sarea deasupra și amestecă bine.
- Începe să încorporezi drojdia cu laptele în făină.
- Tot treptat, adaugi și laptele bătut încălzit puțin în prealabil.
- Bate cele 5 gălbenușuri împreună cu 300 g de zahăr, esența de rom, răzătura de lămâie și cea de portocală, pentru o aromă desăvârșită.
- Frământă bine cca 15 – 20 de minute.
- Spre sfârșitul frământării, adaugă treptat untul și uleiul ușor încălzite.
- Aluatul (în total) se frământă timp de 30 minute, până când uleiul și untul sunt încorporate în totalitate.
- Trebuie să ți se desprindă de pe mână, să ai mâinile curate și, totodată, să se formeze niște mici bășicuțe.
- Ungi aluatul cu puțin ulei, ca să nu se lipească de lighean.
- Îl lași să crească la căldură acoperit cu un prosop timp de o oră, până își dublează volumul.
Compoziția cu nucă:
- Albușurile se bat spumă împreună cu puțină zeamă de lămâie pentru a se întări mai bine.
- Spre final, se încorporează și cele 150 g de zahăr.
- Peste acestea se adaugă 300 g nucă măcinată împreună cu esență de rom.
- Se adaugă apoi cacao, cardamom și nucșoară și se formează o compoziție omogenă.
Revenind la cozonac:
- După ce a crescut aluatul, îl împarți în 4.
- Cu puțin ulei încălzit, întinzi fiecare bilă de aluat – la nevoie, vei folosi un sucitor.
- Pui în jur de 150 g de compoziție pe fiecare bucată de aluat.
- Rulează-le și împletește-le – trebuie să vă iasă 2 cozonaci.
- Tapetează 2 tăvi cu unt și făină și pune cozonacii în ele – lasă la cald la dospit până depășesc cu ½ din volumul tăvii (circa 20 – 30 de minute).
- Bate cele 2 gălbenușuri bine și amestecă-le cu o lingură de lapte și untul topit.
- După ce a crescut, cu ajutorul unei pensule, unge cozonacii, pentru a căpăta o crustă rumenă, frumoasă.
- Presară zahăr deasupra.
- Îi introduci în cuptor la 145 – 150 grade Celsius pentru aproximativ 50 – 55 de minute.
- Nu deschide ușa cuptorului în primele 30 – 35 de minute.
- Fă testul cu scobitoarea ca să vezi dacă s-au copt.
- Lasă-i să se răcească complet acoperiți de un prosop.
- Servește-i după 24 ore, după ce drojdia își termină procesul de fermentație.
Poftă bună!