Project Description

Timp de pregătire 40 min., timp de prăjire 3 – 5 min., complexitate 5/ 10

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente pentru 3 porții:

  • Ciocănele de pui – 3 buc.
  • Fulgi de porumb – 100 g
  • Ouă – 4 buc.
  • Făină – 2 – 3 linguri
  • Sare după gust
  • Praf de usturoi – 1 linguriță
  • Piper după gust
  • Ulei pentru prăjit – circa 200 ml
  • Smântână grasă – 1 – 2 linguri
  • Muștar simplu – 1 linguriță
  • Zeamă de lămâie – 1 linguriță
  • Usturoi  – 1 cățel
  • Curcumă (turmeric) – 1 vârf de cuțit
  • Ulei pentru maioneză – aprox. 300 – 400 ml

Mod de preparare:

  • Pune într-o oală la fiert ciocănelele cu puțină sare.
  • După ce s-au fiert, le scurgi și le lași la răcit.
  • Între timp, bate 2 ouă într-un castron, adaugă sare, piper și praful de usturoi, după gust.
  • Fulgii de porumb îi zdrobești bine – îi poți înfășura într-un prosop și îi zdrobești cu un sucitor.
  • Într-o farfurie întinsă, pune făină, pe care o asezonezi cu puțină sare.
  • Trece ciocănele prin făină, apoi prin ouăle bătute și, la final, prin fulgii zdrobiți.
  • Ciocănelele se prăjesc la foc mediu (nu mic, pentru că fulgii se vor desprinde de pe ciocănele, dar nici la foc mare, pentru că se vor arde).
  • Se servesc împreună cu sosul aioli.

Sos aioli:

(Are la bază maioneză clasică, la care se mai adaugă câteva ingrediente)

  • Pune 1 ou la fiert.
  • După ce s-a fiert bine, folosești doar gălbenușul, pe care îl pui într-un castron împreună cu un alt gălbenuș crud, o lingură de zeamă de lămâie și o linguriță de muștar.
  • Pune sare și amestecă bine ca să nu rămână cocoloașe, după care adaugă ulei puțin câte puțin, cu multă grijă, pentru a preveni tăierea sosului – nu adăuga tot uleiul deodată și încearcă să amesteci folosind o lingură de lemn sau un tel.
  • Separat, toacă usturoiul mărunt, apoi adaugă-l în compoziție.
  • Adaugă sare, după gust.
  • După ce ai încorporat tot uleiul în maioneză, iar aceasta s-a închegat suficient cât să stea în lingură fără să cadă, adaugă smântâna și puțină curcumă, pentru culoare și amestecă ușor.

Poftă bună!