Project Description
Timp de pregătire 30 min., timp de coacere 25 – 30 min., complexitate 6/ 10

Ingrediente:
- Făină de cozonac – 135 g
- Zahăr – 130 g
- Extract de vanilie – 1 linguriță
- Lapte – 125 ml
- Ouă – 2 buc.
- Sare – 1 vârf de cuțit
- Unt la temperatura camerei – 55 g
- Praf de copt – 1 linguriță
- Bicarbonat de sodiu – 1 linguriță
- Zeamă de lămâie – 1 linguriță
- Zahăr pudră – 1 lingură
Pentru sosul de cremă de whisky:
- Zahăr – 100 g
- Smântână de gătit – 150 ml
- Cremă de whisky Baileys – 150 ml
Mod de preparare:
- Amestecă ouăle, extractul de vanilie și zahărul într-un castron adânc, folosindu-te de un mixer, până când acestea devin cremoase și pufoase.
- Cerne făina și adaugă peste aceasta bicarbonat de sodiu și praf de copt – stinge-le cu zeamă de lămâie, iar peste acestea adaugă sarea.
- Amestecă compoziția din făină, bicarbonat de sodiu și praf de copt cu prima compoziție până la omogenizare.
- Separat, încălzește ușor laptele și topește untul în acesta.
- Încorporează-l încet în compoziția principală.
- Tapetează o tavă de cuptor și toarnă compoziția în tavă.
- Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius și coace 25 – 30 de minute – nu deschide ușa cuptorului timp de 20 de minute.
- După ce checul s-a copt, lasă-l să se răcească.
- Separat, într-o tigaie, pune zahărul și lasă-l să se topească la foc mic.
- Când acesta este pe jumătate topit, adaugă smântâna de gătit și crema de whisky și amestecă ușor până când zahărul este în totalitate topit, iar consistența sosului devine cremoasă.
- De fiecare dată când dorești să servești acest sos, încălzește-l puțin pentru că la rece se va întări.
Poftă bună!