Project Description

Timp de pregătire 30 min., timp de gătire 3 – 4 min. fiecare, complexitate medie

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente:

(4 – 5 buc)

  • Făină albă de prăjituri – 400 g
  • Sare – ½ linguriță
  • Praf de copt – ½ linguriță
  • Zahăr – ½ linguriță
  • Ouă – 1 buc. mare
  • Apă călduță – 180 ml
  • Griș – 2 linguri
  • Ulei de floarea-soarelui – 100 ml

Toppinguri pentru servire:

  • Dulceață, ciocolată, smântână, smântână și brânzeturi

Mod de preparare:

  • Cerne făina într-un castron încăpător.
  • Peste aceasta adaugă sarea, praful de copt, zahărul și oul.
  • Amestecă toate aceste ingrediente cu mâna.
  • Încorporează treptat apa călduță amestecând constant cu mâna – până când se formează o bilă mai mare, nici foarte lipicioasă, dar nici prea uscată.
  • Dacă e prea lipicioasă, atunci mai pune puțină făină – fiecare făină reacționează în felul ei, în funcție de cât de bogată este din punct de vedere gluteic.
  • În cazul în care este prea uscată, mai adaugă puțină apă.
  • Pune coca pe blatul de lucru și frământ-o energic circa 5 minute.
  • Când a căpătat o textură elastică, unge-o cu ulei de floarea-soarelui.
  • Unge mâinile cu ulei și rupe bucățele din această cocă pe care o modelezi în mai multe bile.
  • Pune-le într-o tavă cu hârtie de copt și acoperă-le cu o folie de aluminiu.
  • Lasă-le la cald pentru circa 15 minute.
  • Pune ulei pe blatul de lucru, ia o bilă de cocă și aplatizeaz-o.
  • Trage ușor de toate marginile până obții un cerc ușor transparent.
  • Mai pune puțin ulei deasupra și presară puțin griș.
  • Împăturește o parte până la jumătatea cercului, iar cealaltă peste cea împăturită inițial.
  • Presară din nou griș.
  • Împăturește partea dreaptă până la jumătate și partea stângă peste cea dreaptă, astfel obținând un pătrat.
  • Pune-le înapoi în tavă cu hârtie de copt, acoperite cu folie de aluminiu și lasă-le la cald alte 15 minute.
  • După expirarea timpului, pune puțin ulei pe blatul de lucru și întinde bucățile de cocă.
  • Întinde-le cu mâna în toate colțurile până obții un pătrat de 3 ori mai mare.
  • Pune puțin ulei într-o tigaie și, când acesta s-a încins, pune clătita.
  • Redu focul la mediu.
  • Întoarce clătita din când în când, cam de 2 – 3 ori pe fiecare parte, până devine aurie, atunci este perfectă.
  • Scoate-le pe fiecare în parte pe o farfurie cu șervețele pentru a absorbi uleiul în exces.
  • Servește-le cu topping după dorință: dulceață, ciocolată, smântână, smântână cu brânză etc.

Poftă bună!