Project Description
Timp de pregătire 30 min., timp de gătire 3 – 4 min. fiecare, complexitate medie
Ingrediente:
(4 – 5 buc)
- Făină albă de prăjituri – 400 g
- Sare – ½ linguriță
- Praf de copt – ½ linguriță
- Zahăr – ½ linguriță
- Ouă – 1 buc. mare
- Apă călduță – 180 ml
- Griș – 2 linguri
- Ulei de floarea-soarelui – 100 ml
Toppinguri pentru servire:
- Dulceață, ciocolată, smântână, smântână și brânzeturi
Mod de preparare:
- Cerne făina într-un castron încăpător.
- Peste aceasta adaugă sarea, praful de copt, zahărul și oul.
- Amestecă toate aceste ingrediente cu mâna.
- Încorporează treptat apa călduță amestecând constant cu mâna – până când se formează o bilă mai mare, nici foarte lipicioasă, dar nici prea uscată.
- Dacă e prea lipicioasă, atunci mai pune puțină făină – fiecare făină reacționează în felul ei, în funcție de cât de bogată este din punct de vedere gluteic.
- În cazul în care este prea uscată, mai adaugă puțină apă.
- Pune coca pe blatul de lucru și frământ-o energic circa 5 minute.
- Când a căpătat o textură elastică, unge-o cu ulei de floarea-soarelui.
- Unge mâinile cu ulei și rupe bucățele din această cocă pe care o modelezi în mai multe bile.
- Pune-le într-o tavă cu hârtie de copt și acoperă-le cu o folie de aluminiu.
- Lasă-le la cald pentru circa 15 minute.
- Pune ulei pe blatul de lucru, ia o bilă de cocă și aplatizeaz-o.
- Trage ușor de toate marginile până obții un cerc ușor transparent.
- Mai pune puțin ulei deasupra și presară puțin griș.
- Împăturește o parte până la jumătatea cercului, iar cealaltă peste cea împăturită inițial.
- Presară din nou griș.
- Împăturește partea dreaptă până la jumătate și partea stângă peste cea dreaptă, astfel obținând un pătrat.
- Pune-le înapoi în tavă cu hârtie de copt, acoperite cu folie de aluminiu și lasă-le la cald alte 15 minute.
- După expirarea timpului, pune puțin ulei pe blatul de lucru și întinde bucățile de cocă.
- Întinde-le cu mâna în toate colțurile până obții un pătrat de 3 ori mai mare.
- Pune puțin ulei într-o tigaie și, când acesta s-a încins, pune clătita.
- Redu focul la mediu.
- Întoarce clătita din când în când, cam de 2 – 3 ori pe fiecare parte, până devine aurie, atunci este perfectă.
- Scoate-le pe fiecare în parte pe o farfurie cu șervețele pentru a absorbi uleiul în exces.
- Servește-le cu topping după dorință: dulceață, ciocolată, smântână, smântână cu brânză etc.
Poftă bună!