Project Description
Timp de pregătire 40 – 50 min., timp de gătire 10 – 15 min., complexitate 8/ 10
Ingrediente:
(6 – 8 porții)
Aluat:
- Făină – 125 g
- Ulei – 125 ml
- Ouă – 4 buc.
- Apă – 200 ml
- Sare – 1 vârf de cuțit
Frișcă de casă:
- Smântână dulce pentru frișcă – 200 ml ( 24 – 30% grăsime) sau Creme Pâtisserie
- Zahăr tos – 1 lingură
- Zahăr pudră – după gust
- Esență de vanilie/ portocală – după gust
Cremă de ciocolată:
- Lapte – 300 ml
- Zahăr – 100 g
- Ouă – 2 buc.
- Făină – 3 linguri
- Cacao – 1 lingură
- Ciocolată neagră – 85% – 200 g
Mod de preparare:
Aluatul:
- Pune într-o cratiță apa, uleiul și vârful de cuțit de sare.
- Când totul a dat în clocot, presară treptat făina, iar cu ajutorul unui tel amestecă bine pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Vei obține o textură asemănătoare cu cea de mămăligă consistentă.
- Lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi adaugă treptat câte 1 ou, amestecând pentru a se încorpora bine (nu se adaugă următorul ou dacă cel dinainte nu a fost încorporat foarte bine în compoziție).
- Încinge bine cuptorul la 220 de grade Celsius.
- Cu ajutorul unui posh formează bastonașe de aluat în lungime de 8 – 9 cm.
- Așază-le pe o tavă cu foaie de copt dedesubt și ai grijă să lași loc suficient între ele, dar și pe lungime.
- Introdu tava în cuptorul bine încins și nu deschide ușa cuptorului în primele 15 minute deoarece riști să se lase toate eclerele.
- Așteaptă până când cresc și capătă o culoare aurie, apoi poți să deschizi cuptorul și să scazi temperatura la 165 de grade Celsius.
- Lasă-le la copt încă 10 – 15 minute, până când eclerele devin uscate în interior, fără nicio urmă de aluat.
Frișcă de casă:
- Înainte să te apuci de treabă, trebuie să ai grijă ca smântâna să fie lăsată la rece.
- Adaugă smântâna într-un castron împreună cu o lingură de zahăr tos și bate cu mixerul 30 de secunde la prima treaptă de viteză.
- Schimbă viteza cu una mai mare (treapta 2 sau 3) și bate smântâna până se întărește.
- Înainte să se întărească, adaugă zahărul pudră după gust și esența.
- Lasă la rece până când va fi nevoie să o folosești.
Cremă de ciocolată:
- Bate ouăle cu zahărul până când acesta se va topi.
- Apoi adaugă făina și cacao și amestecă cu telul pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Toarnă laptele puțin câte puțin, până când se va încorpora tot în compoziție.
- Pune pe foc mic, amestecând continuu, pentru a nu se prinde, apoi adaugă bucățile de ciocolată.
- Lasă pe foc încă 5 minute, dar amestecă și supraveghează în permanență.
- Lasă la răcit, apoi pune-o într-un posh și umple eclerele cu această cremă.
Montarea eclerelor:
- Desfă capacul, apoi adaugă cu ajutorul unui posh stratul de ciocolată, peste care vei pune frișcă.
- Ornează cu fructe proaspete și cu zahăr pudră.
Poftă bună!