Project Description

Timp de pregătire 40 – 50 min., timp de gătire 10 – 15 min., complexitate 8/ 10

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ingrediente:

(6 – 8 porții)

         Aluat:

  • Făină – 125 g
  • Ulei – 125 ml
  • Ouă – 4 buc.
  • Apă – 200 ml
  • Sare – 1 vârf de cuțit

       Frișcă de casă:

  • Smântână dulce pentru frișcă – 200 ml ( 24 – 30% grăsime) sau Creme Pâtisserie
  • Zahăr tos – 1 lingură
  • Zahăr pudră – după gust
  • Esență de vanilie/ portocală – după gust

   Cremă de ciocolată:

  • Lapte – 300 ml
  • Zahăr – 100 g
  • Ouă – 2 buc.
  • Făină – 3 linguri
  • Cacao – 1 lingură
  • Ciocolată neagră – 85% – 200 g

Mod de preparare:

         Aluatul:

  • Pune într-o cratiță apa, uleiul și vârful de cuțit de sare.
  • Când totul a dat în clocot, presară treptat făina, iar cu ajutorul unui tel amestecă bine pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Vei obține o textură asemănătoare cu cea de mămăligă consistentă.
  • Lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi adaugă treptat câte 1 ou, amestecând pentru a se încorpora bine (nu se adaugă următorul ou dacă cel dinainte nu a fost încorporat foarte bine în compoziție).
  • Încinge bine cuptorul la 220 de grade Celsius.
  • Cu ajutorul unui posh formează bastonașe de aluat în lungime de 8 – 9 cm.
  • Așază-le pe o tavă cu foaie de copt dedesubt și ai grijă să lași loc suficient între ele, dar și pe lungime.
  • Introdu tava în cuptorul bine încins și nu deschide ușa cuptorului în primele 15 minute deoarece riști să se lase toate eclerele.
  • Așteaptă până când cresc și capătă o culoare aurie, apoi poți să deschizi cuptorul și să scazi temperatura la 165 de grade Celsius.
  • Lasă-le la copt încă 10 – 15 minute, până când eclerele devin uscate în interior, fără nicio urmă de aluat.

Frișcă de casă:

  • Înainte să te apuci de treabă, trebuie să ai grijă ca smântâna să fie lăsată la rece.
  • Adaugă smântâna într-un castron împreună cu o lingură de zahăr tos și bate cu mixerul 30 de secunde la prima treaptă de viteză.
  • Schimbă viteza cu una mai mare (treapta 2 sau 3) și bate smântâna până se întărește.
  • Înainte să se întărească, adaugă zahărul pudră după gust și esența.
  • Lasă la rece până când va fi nevoie să o folosești.

      Cremă de ciocolată:

  • Bate ouăle cu zahărul până când acesta se va topi.
  • Apoi adaugă făina și cacao și amestecă cu telul pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Toarnă laptele puțin câte puțin, până când se va încorpora tot în compoziție.
  • Pune pe foc mic, amestecând continuu, pentru a nu se prinde, apoi adaugă bucățile de ciocolată.
  • Lasă pe foc încă 5 minute, dar amestecă și supraveghează în permanență.
  • Lasă la răcit, apoi pune-o într-un posh și umple eclerele cu această cremă.

Montarea eclerelor:

  • Desfă capacul, apoi adaugă cu ajutorul unui posh stratul de ciocolată, peste care vei pune frișcă.
  • Ornează cu fructe proaspete și cu zahăr pudră.

Poftă bună!